Sprijin Integrat Structurilor de Economie Socială (SISES)

Oameni și proiecte care schimba Romania

Într-o României aparentă, saturata de politică și monden ai putea crede ca lucrurile și oamenii stagneaza într-un permanent “nu se poate”. Dacă, însa, depasesti imaginea comodă de suprafața, intri, parcă, într-o cu totul alta lume. Una activa și in permanenta evolutie, una populata cu tineri energici și persoane care mișca lucrurile. Este lumea oamenilor și a proiectelor care schimba Romania.

Lumea aceasta o poți găsi în startup-uri și în micile afaceri indraznete, pornite mai mult cu sufletul. Apare în inițiativele cetățenești, pro sau contra, care mobilizează zeci de mii de români. O regasim, in fine, în organizațiile non-profit care vad potențialul și nu fatalul în România zilelor noastre.

Este și cazul a patru organizații care nu s-au lasat descurajate de incurcatele cai legislative și au implementat un proiect cu fonduri europene prin care au înființat nu una, ci două întreprinderi ce oferă locuri de munca persoanelor care, din diferite motive, se aflau până atunci în întreținerea statului.

Am vorbit cu oamenii din spatele proiectului pentru a înțelege mai bine cum funcționează o echipa interesata de bunastarea generala mai cu seama decat de bunastarea proprie. Vorbim de aproape 20 de persoane implicate în implementarea proiectului și care poartă pe umeri responsabilitatea înființării dar și dezvoltării celor nouă întreprinderi aflate în stadiul de startup.

” Proiectul Sprijin Integrat Structurilor de Economie Socială (SISES) are impact în randul unor categorii care, de cele mai multe ori, sunt marginalizate și nu li se oferă o sansa la o viața mai buna. Prin intermediul acestui proiect, încercăm sa umplem golul atator ani în care oameni aflați în dificultate nu au beneficiat de niciun ajutor din partea comunității”, explica Anna Batrin, Asistent proiect în cadrul Fundației Civitas pentru Societatea Civila, filiala Cluj-Napoca.

Sa reusesti sa atingi un obiectiv ca acesta nu este o sarcina ușoară. Birocrația cu care te lovesti atunci cand ai mai mare nevoie de instituțiile statului, inerția în care se complac unii oameni, miturile legate de succes, adanc inradacinate în mentalul colectiv, toate acestea franeaza implementarea unui astfel de proiect. Pe marginea acestui subiect am discutat cu expertul monitorizare și raportare din partea Asociației CENPO:

“De multe ori ne-am confruntat cu lipsa unor informații clare din partea instituțiilor, prin urmare a trebuit sa găsim soluții, independent, la nivel de parteneriat. De exemplu, modelele contractelor de subventie încheiate cu SES-urile din proiect, modificări bugetare, depunerea cererilor de rambursare și de plata”, povestește Andra Hututui.

Dincolo de greutăți, însă, echipa de implementare se arata decisa sa transforme proiectul in unul nu doar de succes, ci chiar de referinta. De optimismul lor ne-am convins pe masura ce discuția a continuat.

“SISES este alături de oameni deosebiti din spații rurale în aceasta aventura de-a demonstra, ca și oamenii dezavantajati sunt extrem de valoroși, iar dacă se ivesc mici oportunități, atunci pot duce spre succes afaceri frumoase și apropiate de sufletele noastre”, spune Arpad Orban, Expert monitorizare și raportare, Fundația Civitas Odorheiu Secuiesc. Lidia Sisu de la Fundația NESsT completeaza: “Proiectul ar putea fi considerat un promotor pentru sprijinul pe care îl oferă antreprenoriatului social iar rezultatele acestuia pot avea efect multiplicator cu un impact social crescut în regiunea vizată de proiect”.

Astfel de proiecte se dovedesc a avea o contribuție directă asupra economiei locale și asupra nivelului de trai al oamenilor. Astfel, persoane inactive sprijinite de stat devin contribuabili și generatori de valoare adaugata prin produsele și serviciile dezvoltate in întreprinderile nou înființate.

“Economia socială poate produce exact acele modele de afaceri care pot rezolva problemele unor categorii marginalizate nu doar prin asistență socială, ci și prin incluziune. Poate da sens vieții unor oameni, prin locuri de munca create adaptate nevoilor lor sau poate ajuta alte grupuri care se afla într-o situație materială precară”, a conchis Zoltan-Cristian Bereczki, Expert economie socială, Fundația NESsT România.

România se dezvolta prin proiecte de dezvoltare locală, așa cum este proiectul SISES despre care am discutat cu echipa de implementare. Viitorul poate arăta bine și pentru ca mai sunt oameni care se apleacă asupra problemelor reale și își pun toata energia si pasiune în încercarea de a îmbunătăți viața comunității.

Scroll Up